Slik sender jeg penger til Thailand.
Oppdatert aug 2018
Det er mange grunner til att folk sender penger til Thailand, mange nordmenn har egen konto i bank der, noen sender penger til kona/dama sin konto osv…Men hva er den mest gunstigste metoden for å overføre penger fra sin norske bank til en konto i Thailand? Ja dette er et evig diskusjonstema rundt om på thai-relaterte diskusjonsforum. Og bare for å gjøre forvirringen total, så finnes det dessverre ikke noen mal eller fasit på dette 😉
Men jeg skal forsøke å redegjøre litt mer om dette temaet. Selv har jeg en bank i Eika-gruppen i Norge og overfører penger til Kasikorn Bank i Thailand. Har selvsagt forsøkt flere måter i min nettbank, men det som ser ut til å være det beste for min del er å velge NOK og dele omkostningene. Gebyret til min bank er 50 kr og Kasikorn tar også et gebyr som varierer alt etter hvor stort beløpet er, ofte ligger det på 200-300 THB. Så overfører du små beløp vil du måtte betale en del i gebyr, derfor anbefales det å overføre litt større beløp så tenk litt igjennom hvor mye penger du har tenkt å bruke på ferien din før du sender penger.
Som sagt er det store forskjeller på bankene seg i mellom, noen få er helt uten gebyr mens andre igjen tar seg godt betalt. Noen har kanskje særavtaler med banken fordi de har totalpakker der med lån, forsikring osv. Derfor må du nødvendigvis eksperimentere litt selv for å finne ut hva som er best for deg. I nettbanken kan du feks velge att mottager betaler alle omkostninger, du selv betaler alle gebyrene eller deler de slik som jeg gjør.
Transferwise
Siden jeg skrev denne posten i 2012 har det kommet en mer moderne måte å sende penger på, nemlig med appen Transferwise. Den er ofte raskere og litt rimeligere enn tradisjonell nettbankoverføring. Du får altså litt mer Baht inn på thaikonto, dette har jeg selv erfart da jeg har brukt Transferwise det siste året for pengeoverføringer til Thailand.
Det er en veldig oversiktlig tjeneste der du har full kontroll på kostnader og vekslingskurs. Og du blir oppdatert gjennom hele overføringsprosessen. Enkelt sagt så betaler du penger inn til Transferwise så ordner de resten. Betaling kan skje på tre måter: bankoverføring, kredittkort eller debetkort. Det siste er det enkleste, kjappeste og rimeligste. Sjekk ut Transferwise du også
Bank i Thailand
Trenger du egentlig bankkonto i Thailand? Om du reiser dit en eller to ganger i året, er svaret nei. Reiser du to eller flere ganger i året, har familie, hus eller leilighet eller bor der i kortere eller lengre perioder, er svaret ja. I Thailand er fremdeles «cash is king» en sannhet, men det åpner seg stadig vekk nye muligheter for betaling med bankkort på butikker og kjøpesentre. Så behovet for å gå rundt med bukselomma full av Baht sedler er ikke lenger like nødvendig 😉 Og trenger du kontanter raskt så er det meget godt utbygd med minibanker rundt om i Thailand.
Slik oppretter du konto i Thailand
Den mest farangvennlige* bank i Thailand er etter min og mange andres mening Kasikorn Bank. De har også en ganske kurant nettbank med en god del muligheter i som feks å sette inn penger på ditt thai-simkort. For å opprette en konto trenger du nemlig et thai mobilnummer, pass, e-post og en boligadresse. Jeg disponerer en leilighet i Thailand og brukte adressen til den, har du thai-kone kan du bruke hennes adresse, leier du eller bor på hotell går det fint å bruke den adressen også.
Når jeg opprettet en konto i Kasikorn tok det 15-20 minutter fra jeg gikk inn i banken til jeg var ferdig mao gikk det ganske kjapt. Om du velger å opprette nettbank samtidig(noe som jeg anbefaler) får du innloggings detaljer på e-post en dag eller to senere.
Regner med det finnes en del erfaringer rundt dette med å sende penger til Thailand og ha egen bankkonto der, så legg gjerne igjen kommentarer i feltet under her 😉
*Farang er det thailandske ordet eller betydning for «hvit utlending»